Sådan leder du freelancere og midlertidigt ansatte

Delt af: Annette Omøe, 2015-09-04
Tags:  Ledelse, Future trends, Performance Management, Motivation & arbejdsglæde, Introduktion, Kultur & værdier

I Deloittes Global HR Trends 2015 siger 51%, at de indenfor de næste 3 – 5 år vil bruge flere deltidsmedarbejdere, freelance og vikarer.

Men hvordan motiverer man dén gruppe ift. fastansatte medarbejderere?

Harvard Business Review giver her syv tip til, hvordan du leder dem.

 

Tip #1: Sæt dig ind i, hvad de vil opnå

Selvom penge er vigtige, er de ikke nødvendigvis alt. Freelancere eller midlertidigt ansatte er også interesseret i at udvikle sig fagligt, få erfaringer og udvikle netværk.
Og det er enkelt: Find ud af, hvad dine løst tilknyttede medarbejdere vil have ud af arbejdet - ved at spørge dem direkte. 

 

Tip #2: Afstem forventningerne

Når du ved, hvad dine freelancere gerne vil opnå, skal du være afklaret om, hvad du vil have ud af dem. Både når det kommer til slutproduktet – og vejen dertil:
Hvor tit vil du have en opdatering, hvor ofte regner du med, at I taler sammen, hvornår skal hvad være klar?

Skriv det ned, så aftalen er klar. Husk også at forklare, hvordan freelancerens opgave hænger sammen med resten af virksomhedens eller organisationens strategi. Når de kan se konteksten, bliver de mere motiveret og involveret, og får også en langt bedre forståelse for opgaven. 

 

Tip #3: Opbyg et forhold

Interessér dig for deres liv: Familie, andre projekter, hvor de kommer fra, hvad deres ambitioner er. Det betyder også noget, hvis du gerne vil hyre dem igen.
Spørg også til, hvad de mener om udviklingen i branchen, og om hvad der sker i verden? Måske kan de bidrage med vinkler og erfaringer, som du ikke var opmærksom på. 

 

Tip #4: Få dem med på holdet

En større, endnu uudgivet undersøgelse fra konsulenthuset Emergent Research viser, at freelancere foretrækker at arbejde for virksomheder, hvor de føler sig som en del af holdet. Og det er de små ting, der gør forskellen: At de får tildelt en mailadresse, mens de er der, at deres adgangskort er det samme som alle andres, at de får en frokostordning og en kontorplads sammen med de andre ansatte. Invitér dem med til afdelingsmøder og sæt dem på maillisten, så de får de samme informationer som alle andre. Ingen engagerer sig, hvis de føler sig som andenrangsansatte.

 

Tip #5: Drop detailledelsen

Man skønner, at halvdelen af de midlertidigt ansatte gerne vil have en fast kontrakt, mens den anden halvdel ikke kunne forestille sig noget værre. De har valgt at arbejde freelance, fordi de vil have frihed, og derfor er det værste, du kan gøre, at detailstyre dem. Lav en aftale, så rammerne er i orden, men lad dem ellers lede sig selv.

 

Tip #6: Giv feedback

Som freelancer bevæger du dig fra opgave til opgave, og midlertidigt ansatte bevæger sig fra job til job. De oplever ofte et feedback-vakuum, viser rundspørger fra Emergent Research. Intet nyt er godt nyt, men freelancerne er interesseret i tilbagemeldinger for at kunne udvikle sig og for at vide, hvad de kan gøre bedre, hvis de får en opgave hos jeres virksomhed igen.

 

Tip #7: Betal dem ordentligt

Du kan ganske givet slippe billigt ved at ansætte freelancere og folk på midlertidige kontrakter, men det kan blive dyrt i længden. For freelancere taler sammen, og hvis du først får et ry for at være en nærigpind, er du en nærigpind. Og det giver sig selv, at de bedste sjældent er de billigste, så hvis du vil have kvalificeret arbejdskraft, skal du også betale, hvad de er værd.

 

Kilde: Tips for Managing Freelancers and Independent Contractors, Harvard Business Review, 2015.

Læs hele artiklen fra Mandag Morgen (mm@mm.dk)


Læs flere nyheder eller se, hvordan andre har haft success med forskellige HR-initiativer
Få sparring på dine
HR-initiativer
og skab endnu bedre resultater

Kontakt mig allerede idag
Tlf: 40 91 65 00
afo@hrcaseforum.dk


GRATIS
Nyhedsbrev med
Trends & Tendenser
om HR og ledelse
 
Netværk for
HR-ansvarlige
 
* Få andres metoder, der virker
* HR Læringsnetværk - Jylland
* Deltag i debatten på LinkedIn
* Få "Trends og Tendenser"
   om HR og ledelse
 

Vi skaber
målbare resultater
gennem mennesker

Spar tid og
få bedre
HR-resultater 


Byg videre på andres HR-erfaringer.


Drejebøger og filer
- lige til at downloadeTilmeld dig nu

Videns-ambassadører:

ambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassadorambassador

Del bl.a. viden med