fbpx

Er din overvågning lovlig?

Helle Melgaard

Jurist

Result oriented active manager experienced with leadership, change management, employment law and salary negotiations within the private as well as the public sector.

Experienced in developing management foundation and strategy, organisational development related to company strategy. Experienced with more change management projects- and processes primarily focused on handling human reactions to changes. Experience in leadership training of managers.

An expert in employment law and collective agreements and with good knowledge of global mobility issues as well.


Indenfor den seneste tid er der kommet mere og mere fokus på overvågning – overvågningssamfundet. Der er gps’er i vores telefoner og i nogle biler, f. eks. servicevogne, i PDA’er etc. Der foretages ind.- og udstempling eller ind- og udlockning på flere og flere arbjdspladser.

Mange gange af sikkerhedsmæssige årsager, for at sikre at kun de, der skal have adgang til en bygning eller en plads, har adgang og ikke andre uvedkomne.
Det kan også skyldes hensynet til at sikre fabrikshemmeligheder m.m.

Alt i alt legitime hensyn.

Tilfældig samkøring af data+

Nogle gange sker der dog det, at man som arbejdsgiver ved en tilfældighed kommer til at ”samkøre” de data, der er tilgængelige, og derved opdager snyd med ind- og udstempling, for lange pauser, eller lignende.

Og helt naturligt bruger man som arbejdsgiver de oplysninger, man er i besiddelse af

Må man det?+

LO og Da har indgået en aftale om kontrolforanstaltninger, der nøje beskriver, hvad der skal til for at en virksomhed må foretage kontrolforanstaltninger overfor sine medarbejdere.
Så er man omfattet af en overenskomst under et DA/LO-forbund, er denne aftale gældende.

I hvert fald hér er udgangspunktet, at man ikke må anvende kontrolforanstaltninger til andet og mere end det, der er oplyst ved indførelsen af kontrolforanstaltningen.

Dvs. hvis man har installeret GPS i sine biler for at kunne aflæse kilometerafstand fra forretningssted og til kunden, må man ikke benytte GPS’en til andre formål.

Det går f. eks. ikke an at bruge GPS’en til at se om bilens bruger nu også kun kører til kunder, eller om denne foretager private ærinder i arbejdstiden, medmindre det er varslet forud med 6 ugers varsel.

25.000 kr. i bøde+

Tilsvarende hvis man har installeret kameraovervågning med henblik på at overvåge butikstyveri, så må man ikke anvende billederne fra kameraet til en ansættelsesretlig sanktion.

Det fremgår af ”Matas-dommen”, hvor billederne fra overvågningskameraet blev brugt som dokumentation for en ansættelsesretlig sanktion.

Virksomheden blev idømt en bod på kr. 25.000 for brud på aftalen om kontrolforanstaltninger fordi virksomheden ikke havde informeret personalet om, at billederne også ville blive anvendt til at overvåge dem.

Lovligt - hvis varslet+

Det kan altså være lovligt at benytte overvågningsdata også til andre formål end det, de oprindelig var tænkt til – det skal blot varsles, så de der overvåges, er klar over, hvad dataene kan anvendes til.