Sådan overlever du en dårlig chef

Susanne Pejstrup

CEO, Lean Farming®

Susanne Pejstrup

CEO, Lean Farming®
Jeg er ejerleder af konsulentfirmaet Logistik og Ledelse – Lean Farming ®.

I de sidste 20 år har jeg rådgivet indenfor lean, logistik, arbejdsrationalisering og ledelse hos danske, norske, svenske, franske og estiske mælkeproducenter.

Jeg er uddannet agronom, coach, projektleder og Lean manager – og mine metoder giver landmændene store økonomiske og menneskelige resultater.

Vidensambassadør

Jeg er ejerleder af konsulentfirmaet Logistik og Ledelse – Lean Farming ®.
I de sidste 20 år har jeg rådgivet indenfor lean, logistik, arbejdsrationalisering og ledelse hos danske, norske, svenske, franske og estiske mælkeproducenter.
Jeg er uddannet agronom, coach, projektleder og Lean manager – og mine metoder giver landmændene store økonomiske og menneskelige resultater.
Læs mere på: http://susannepejstrup.dk/ 

Jeg coacher en del unge mellemledere. På det sidste har jeg fået indblik i nogle udfordringer, der har givet mig nogle tanker.

Dominant, men også spændende+

Deres udfordring har været dominante, ustabile og perfektionistiske ejerledere. Det lyder som en væmmelig kombination, men samtidig er disse mennesker driftige og igangsættende og derfor også spændende at være sammen med. De har ideer og visioner og sætter en masse i gang. Udadtil i branchen regnes de for at være ”fremme i skoen”, men i hverdagen kan de være en belastning for deres driftsledere.

Disse ejeren har selv en faglig baggrund og er dygtige til deres fag. De går meget op i produktionen og kender til alle detaljer. De har derfor svært ved at uddelegere og kan ikke acceptere andres måder at gøre tingene på. De reagerer med kritik og hidsige udfald mod medarbejderne. De er krævende, men uden at kommunikere præcist, hvad de vil have. De er vanskelige at gøre tilpasse. Hvordan overlever man med sådan en chef?

Tips til, hvordan du kan ”overleve”+

  1. Fortæl dig selv om de gode resultater, du skaber.
    Din chef ser måske kun efter fejl og har svært ved at anerkende de gode resultater. Derfor skal du selv være opmærksom på dem for at fastholde dit selvværd. Du skal være opmærksom på, at din ”fejlfinder-chef” ikke altid er klar over, hvordan hans attitude virker på andre.
  2. Vær meget informerende overfor din chef.
    Du skal synligt på tavler og skemaer fortælle om de resultater, I skaber. Du skal også fortælle om, hvilke problemer, du ser og hvad og hvornår du vil gøre noget ved dem. Den perfektionistiske chef bliver hurtigt utryg og giver sig til at kritisere og blande sig, hvis han forudser et problem. Lav en synlig tavle med åben info om ALT. Send ham info på mail eller hvordan han helst vil have det. Husk, at han ikke selv kommunikerer særlig godt.
  3. Forlang ugentlige møder, hvor I kommunikerer om dit ansvarsområde.
    Du skal have et forum, hvor du kan fremlægge dine planer og få sparring på dine udfordringer. Din chef skal give dig informationer, om de beslutninger, der vedrører dit område. Du skal ikke acceptere ”jeg har ikke tid”, men insistere. Det må gerne være korte stående møder, men de skal afholdes formelt – og ikke bare som en hurtig snak på vej til noget andet.
  4. Du skal fastholde, at du vil mødes med respekt.
    Du skal ikke acceptere, at du får et aggressivt udfald eller at en af dine medarbejdere gør det. Det kan være en god ide, at vente med at svare, til temperamentet er faldet lidt til ro. Men du skal konstruktivt tage konfrontationen. Forbered dig godt og hold dig til emnet. Fortæl din leder, at du ikke synes, det er i orden at skælde ud og fortæl, hvad det betyder for motivationen og arbejdsglæden. Det er også hans bundlinje. Faktisk er det sådan, at den dominante cheftype respekterer den slags modspil mere end en person, der har halen mellem benene. Samtidig er din selvrespekt er meget afgørende for, at du kan trives i dit job.
  5. Du skal holde blikket fast på målet.
    Din chef kan være den type, der hele tiden får nye ideer og laver spontane ændringer. Det er ikke sikkert, han husker at informere dig. Det kan være drønirriterende og demotiverende. Du bliver nødt til igen og igen at forlange at blive informeret og inddraget. Forklar, at du ikke kan skabe resultater, når forholdene ændrer sig hele tiden. Du skal insistere på, at I skal fastholde jeres tidligere beslutninger. Det kræver, at du er godt velforberedt med faglige argumenter.

Du skal skabe rum+

Ja, det kan lyde svært og man kan måske tænke, det var nemmere at skifte job. Men dels er det ofte også spændende arbejdspladser og dels så findes disse ejerledere mange steder. Jeg tænker tit, at driftslederne præsterer resultater – ikke på grund af ledelsen, men på trods af ledelsen.

Men du har som driftsleder også en forpligtelse til at ”manage up” for at få rum til at skabe resultater, hvilket jo i bund og grund er det, der skaber arbejdsglæden.

 

Virksomhedskonsulent Susanne Pejstrup, Lean Farming®