Er du leder? Har du medarbejdere, der refererer direkte til dig?
Så skal du være stærk i dine relationelle, emotionelle og kommunikative kompetencer. De kompetencer kan du med fordel videreudvikle igennem hele din lederkarriere. Og det kan du gøre på flere måder.
Én yderst effektiv måde at gøre det på er ved at arbejde med heste!
Almindelig omgang med heste – og egentlig ridning – kan være fint i sig selv. Men især træning inden for horsemanship – og arbejde med heste fra jorden – er helt ideelt til ledertræning.
Horsemanship betyder i ordets bogstaveligste forstand hesteforståelse. Horsemanship handler derfor om den måde, man er sammen med hesten på. Det handler fx om at kommunikere med hesten på dens præmisser og uden brug af magt.
When horses choose+
Inden for horsemanship er der en metode, der hedder: When horses choose. Metoden er udviklet af hestetræner Mia Lykke Nielsen. Grundlæggende handler metoden om at lade hesten være hest. Og om at sætte hesten fri. Man tilbyder den så at kunne samarbejde med træneren, hvis den frivilligt vælger det.
En hest er så stor og fysisk stærk, at du aldrig vil kunne holde den med dine muskler og din fysik alene. En almindelig ridehest vejer op til 500 kg, så hvis det kommer til en magtkamp, så vinder hesten! Den eneste reelle mulighed du har i samspillet med hesten, er, at få hesten til frivilligt at følge dig. At få hesten til at vælge at samarbejde med dig. Det gør du ved at invitere den til det på forskellig vis. Og ved at få den til at acceptere dig som dens leder.
Det samme kan du overføre til ledelse af mennesker. Medarbejdere har selvfølgelig masser af vilje, egenrådighed og styrke. De kan på overfladen – med en læbeaccept – give udtryk for, at de vil gøre det, du beder dem om. Og så kan de alligevel gøre noget helt andet bagefter – uden for dit synsfelt – fordi de aldrig gav dig deres maveaccept. Du fik dem ikke rigtigt til at følge dig.
Dine medarbejdere kan på overfladen indordne sig under dit lederskab, som det er defineret i din titel og i organisationsdiagrammet – og fordi du har magt til at fyre dem eller gøre livet surt for dem i hverdagen. Men det er ikke ensbetydende med, at de reelt accepterer eller anerkender dig som leder.
Derfor kan man i virkeligheden også tale om When humans choose. For selvom medarbejdere er underlagt deres ledere i organisationshierarkiet, så vælger de også, hvilke ledere de vil – eller ikke vil – lade sig lede af. (De udøver bare deres valg langt mere subtilt end heste gør.)
Men hvis ikke dine medarbejdere frivilligt vælger at følge dig. Hvis ikke de reelt accepterer dit lederskab, og giver dig deres maveaccept ift. de initiativer, du tager og det, du beder dem om, så vil du ikke lykkes optimalt. Og din ledelsesopgave vil blive en kamp, fordi du hele tiden skal slås for at etablere din autoritet og slås for at få dine medarbejdere til at samarbejde med dig. Og det er opslidende.
Omvendt når dine medarbejdere vælger at gå med og vælger at følge dig, så bliver arbejdet meget sjovere – for begge parter – og meget mindre anstrengende.
I den sammenhæng kan arbejde med heste give dig en interessant – og kontant og ærlig – feedback på, hvor god du reelt er til at skabe følgeskab. En feedback, du måske ellers aldrig får i dit job, fordi dine medarbejdere kan mangle modet til at fortælle dig det.
Men hesten er ligeglad med din titel, din placering i organisationsdiagrammet og din magt. Hesten vil hverken lefle eller lyve for dig. Hesten reagerer prompte, og den reagerer på det, du gør her og nu. Hesten viser dig, om du har en adfærd, der gør dig fortjent til, at den vil acceptere dit lederskab eller ej.
Hestens nervesystem spejler dig+
Heste har et særligt sensitivt nervesystem. Heste er intuitive, fintfølende og reagerer meget præcist på din energi, din stemme og dit kropssprog. Heste aflæser dig, de reagerer på dig og de spejler dig. Det, du bringer med ind i kontakten med hesten – din vilje, din power, din selvtillid – eller mangel på samme – det spejler hesten tilbage til dig gennem sin adfærd. Og hvis det, du bringer med ind i samarbejdet med hesten, ikke er hensigtsmæssigt, så får du med det samme afregning ved kasse 1: Hesten står af på dig og vil ikke samarbejde.
På den måde er hesten en fantastisk læremester for dig som leder. Både når du vil arbejde med din egen selvledelse og med din selvtillid. Og når du vil arbejde med kontakten til andre, ledelse af andre, relationer, tillid og kommunikation.
Hesten – din vej til personlig udvikling+
Hesten kan bidrage markant til din egen personlige udvikling. Fx kan den træne dig i at være meget mere til stede i nuet.
Når du arbejder med hesten, skal du være nærværende og fokuseret hele tiden. Men mange af os befinder os ikke mentalt i nuet. Vi lever i tanker om fortiden eller i tanker om fremtiden. Men hvis dine tanker strejfer væk fra nuet, så mister du kontakten med dig selv – og kontakten med hesten. Et godt samspil med hesten kræver altså, at du er 100% til stede her og nu. Og at du i nuet aflæser præcis, hvad der sker i samspillet med hesten og reagerer på det. Ellers lykkes du ikke.
Træning med heste er derfor mindfulness i højeste potens.
Arbejdet med hesten træner dig også i at være autentisk. For hvis du skal kunne skabe et godt samarbejde med hesten, bliver du nødt til hele tiden at have fokus på din egen kerne: Du skal vide, hvor du står, og hvad du vil. Du skal være rolig, afbalanceret og hvile i dig selv. Ellers lykkes du ikke.
Dertil bliver du trænet i at have fokus på din vejrtrækning, så du mærker dig selv og din krop og slapper af. Hvis du ikke er afslappet – med en rolig energi – eller hvis du ikke er tryg og hviler i det, der sker, så kan du heller ikke få hesten til at slappe af i dit samvær og tillade, at du leder.
Skulle du fx hidse dig op, vil du tabe kontakten til hesten. Hesten vil så kvittere med at ’stå af’ på dig som dens leder. Simpelthen fordi du tydeligvis ikke har styr på situationen. Og det skal hestens leder have. For urinstinktet i hesten – der jo oprindeligt er et byttedyr – kræver, at lederen har overskud i enhver situation. Det afhænger hestens overlevelse nemlig af.
Intentionel kommunikation+
Succesfuld kommunikation handler om at kunne skabe det, du ønsker igennem din kommunikation.
Det starter med, at du skal vide præcis, hvad du vil. For bag enhver kommunikativ handling, ligger der en intention. Noget du vil opnå. Og jo mere du er afklaret om, hvad det er, jo klarere og mere tydeligt, kan du kommunikere det.
Hvis du ikke ved, hvad du vil, kan du ikke kommunikere noget tydeligt. Dine signaler bliver mudrede og uklare og det skaber misforståelser, forvirring og utryghed.
Men når du er afklaret med, hvad du vil have, og du har udvalgt en kommunikationsstrategi til at kommunikere det med, har du gode chancer for at få succes.
Sådan er det både i arbejdet med heste og med mennesker. Så også her er heste gode hjælpere.
Handling taler højere end ord+
Hesten forstår ikke indholdet i dine ord. Men den forstår dine handlinger, din energi og dit kropssprog. Så de non-verbale budskaber skal være tydelige og klare. Og der skal være overensstemmelse mellem det, du vil, og det du kommunikerer.
Sådan er det på en måde også med mennesker. Vi forstår selvfølgelig typisk de ord, der bliver sagt. Men i vores samlede kommunikation udgør ordene kun en lille del af det samlede budskab, der bliver opfattet af andre. Nogle undersøgelser viser endda, at ordene kun udgør ca. 7 %. Resten af budskabet kommer igennem via vores tonefald / intonation og vores kropssprog.
Derfor er det vigtigt at være bevidst om vores non-verbale signaler. For når ca. 90% af vores budskab bliver kommunikeret non-verbalt, så er det afgørende at vide, hvad vi egentlig formidler.
I arbejdet med hesten træner du hele tiden at være tydelig og konsekvent i din non-verbale kommunikation. Ellers gør hesten nemlig noget helt andet end det, du vil have den til. Eller den stopper op. Forvirret. Afventende. Det er kontant og øjeblikkelig feedback til dig. Hesten er der nemlig ikke noget galt med. Så hvis den gør noget ’forkert’, så er det din kommunikation, der ikke er klar nok. Og så må du forfra igen og prøve på ny.
Fra horsemanship til leadership+
Noget af det, du virkelig får feedback på fra hesten, er, om du reelt gør det, du tror, du gør; om du er god til at skabe og vedligeholde kontakt; om du er nærværende og empatisk nok, så du formår at læse hestens signaler; om du er til stede i nuet; om du er fleksibel, så du kan justere din kommunikation løbende, så du bliver mere succesfuld; om du kan sætte grænser klart nok; og om du kan kommunikere tydeligt nok.
Der er derfor mange paralleller mellem horsemanship og leadership. Og det gør, at du som leder kan trække en masse erfaringer fra arbejdet med hesten med over i dit lederjob. Erfaringer, der vil gøre dig til en endnu mere empatisk, lyttende, nærværende, rolig, afbalanceret, tydelig, viljestærk og præcist kommunikerende leder.
Og selvfølgelig er det noget ganske andet at arbejde med mennesker.
Men arbejdet med heste giver dig en bevidsthed, der vil udvikle dig som menneske og som leder. Og den bevidsthed kan du overføre direkte til den daglige ledelse af dine medarbejdere. Du vil blive overrasket over, hvor mange hestekræfter dit lederskab pludselig kan få, når du i endnu højere grad bliver den leder, som dine medarbejdere vælge at følge.
Så ud i stalden. Frem med hesten. Og træn dit lederskab.